Ladă pictată pentru G&D…și nu invers :)))

”Nimic nu este în intelect înainte de a fi trecut prin simţuri. Nimic nu este în suflet, care să nu provina din simţuri.” Leibniz

Foarte scurt…

…mobilierul pictat a apărut din nevoia transformării unui obiect util și simplu, într-un lucru plăcut privirii, decorativ,  într-o pată de culoare şi o bucurie a simţurilor.Nevoia de a decora o piesă de mobilier s-a născut din grija înfrumuseţării spaţiului înconjurător, atunci când mijloacele financiare nu permiteau realizarea decorurilor sculptate ( mult mai costisitoare, care necesitau şi folosirea unui anumit tip de lemn).

Pictura pe mobilier a apărut , la noi,  pe filieră germană şi maghiară,  în Transilvania, datorită colonizării acestei zone de către saşi şi secui.

Elementele de ornamentică sunt în general stilizate, mobilierul este pictat  fie cu motive florale ( cel mai des întâlnit), fie cu motive figurative.

Evoluţia mobilierului pictat de la noi, nu este una fericită, deoarece treptat el a dispărut din interioarele ţărăneşti fiind înlocuit cu mobilier nou, “ modern “, cel vechi, pictat, ajungând, în cel mai fericit caz, în beciuri sau poduri, sau cel mai trist – aruncat pe foc.

Azi , mobilierul de serie ne inundă şi ne sufocă viaţa.

Cred că există , încă,  un loc pentru mobilierul pictat, păstrat cu sfinţenie de către oameni deosebiţi, cu gusturi rafinate, care îndrăgesc acest gen de mobilier  şi care îi dau valoare, fără a ține cont de costurile, în general,  ridicate.  Vorbim despre UNICAT!!!

~ de adrianamaraart pe 23 aprilie 2012.

4 răspunsuri to “Ladă pictată pentru G&D…și nu invers :)))”

  1. Orice as incerca sa spun devine lipsit de valoare in fata acestor lucrari de arta. Asa cum ne-ai obisnuit deja …. SUPERB …. :)))))

  2. Multumesc mult …si pretuiesc comentariul tocmai pentru ca vine din partea unui personaj (I.M) pe care-l pretuiesc muuuuult. Merci! 🙂

  3. ai un like de la mine 😀

Lasă un comentariu